A helytállás üzenete

2017. február 9-én nagy sikerrel lezajlott az ateista keleti despotizmus elleni helytállást taglaló, egyesületünk által szervezett nemzetközi emlékkonferencia . A Petőfi Irodalmi Múzeum mindkét dísztermét zsúfolásig megtöltő, közel kétszáz résztvevő előtt házigazdánk, Prőhle Gergely főigazgató és fővédnökeink: Veres András, Szabó István, valamint Gáncs Péter nevében Lackner Pál püspök urak kiemelték a múlttal való szembenézés bátorságát és a helytállás identitásformáló erejét. A közel kéttucat intézmény tudományos kutatói által kínált összkép az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb hozzájárulása volt az 1944 és 1956 közti hosszú évtized egyháztörténetéhez. A konferencia szekcióit Varga Lajos katolikus püspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ elnöke, Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke, dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának főgondnoka és Dr. Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prorektora vezette. Előadóink részletes listáját ld. itt . A kávé- és ebédszünetekben a közönség egyházi könyvkiadók termését szemlézhette a Károlyi-palota üvegtetős aulája alatt. Az est végén a palota Lotz-termében a Károlyi-étterem és egyesületünk által előkészített fogadáson koccintottunk előadóinkkal és lelkes közönségükkel a nap sikerére Varga Lajos püspök úr ünnepélyes asztali áldása után.

Az esemény képgalériája megtekinthető az egyesület Facebook oldalán.

Forrás: magyarkurir.hu

​Sajtóhírek​ a konferenciáról (a teljesség igénye nélkül):

Evangélikus.hu
Híradó.hu
Magyar Hírlap
Magyar Kurír
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Református.hu
Az M1 Kereszt-Tények c. műsorának február 12-i adása.

Balogh Margit, a MTA BTK tudományos tanácsadója interjúja a Magyar Hírlapban

Folytatni kell az egyházak diktatúrák alatti mozgásterének vizsgálatát, feltárni az egyéni hősöket, akik példaként állhatnak a jövő nemzedékek előtt — mondta Balogh Margit, a MTA BTK főigazgató-helyettese, Mindszenyt József bíboros, hercegprímás monográfusa a Magyar Hírlapnak adott interjújában a Keresztény mártírium emlékkonferencián tartandó plenáris előadása kapcsán. A tanárnő egyesületünkről elmondta: “A Mika Sándor Egyesülettel 2015-ben hozott össze a sors, a Mindszenty Józsefről írt monográfiám keltette fel a szervezők érdeklődését és kértek fel egy könyvbemutatóra a bécsi Pázmáneumba. Felkészült, kíváncsi, lelkes és minden jóra nyitott társaságnak ismertem meg a fiatalokat. Közülük nem egy ígéretes kutatópalánta.”

Az interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: magyarkurir.hu

Szervezői interjúk a Keresztény mártírium nemzetközi emlékkonferencia kapcsán

“Mi hiszünk abban, hogy a hit nem mítosz, a hit valóság, és ezt jól kifejezi az Egyház fogalmi gyakorlata, amely kezdettől fogva logoszként (és nem mítoszként) hivatkozik a maga alapjára, az Igére és misztériumára. A keresztény hit valós történelemben él, mert alapja, az Ige – a szintén kultúraszervező mítosszal ellentétben – az emberi időben testté lett. A Logosz a történelemben testesült meg, közöttünk él. Ezért vannak az üdvösségnek helyszínei, mint Betlehem, vagy mint az Apor Vilmosra leadott géppisztolysorozat golyónyomai, amelyek a mai napig láthatók a győri püspökvár pincéjében. Amikor a hitnek és a hitért való helytállásnak olyan élő nyomaival találkozunk, mint az egyházüldözés tanúságtevőinek mindnyájunkat megérintő személyes példája, mi is megérinthetjük a velünk élő Isten történetét. Erről szeretnénk tanúságot tenni.”

Az alábbiakban egyesületünk által adott, az egyházi sajtó mérvadó Kárpát-medencei orgánumai által közölt előzetes megnyilatkozások olvashatók február 9-i konferenciánkról.

Parókia.hu

MagyarKurír.hu

Forrás: magyarkurir.hu

Konferenciánk a sajtóban

Konferenciánkról már több sajtóportál is hírt adott, ezúton is köszönjük
a GULÁG Emlékbizottság-nak,
az Evangélikus.hu-nak,
a Keresztény Élet-nek,
a Keresztény.mandiner.hu-nak,
a Magyarhírlap.hu-nak,
a Református.hu-nak,
és a a Parókia.hu-nak!